Balgowlah 05 - Watershed Architects | ArchiPro

TWO NEW SEMI-DETACHED RESIDENCES

A single site was sub-divided into two separate sites with a new three bedroom residence constructed on each one. The buildings follow the fall of the land, stepping down towards rear north-facing gardens. A flexible room at the front of the home can be used as a second living area, home office or fourth bedroom. The open plan kitchen, dining and living area are on the ground level, connected to the garden with a covered terrace. A two storey height void over the dining space brings light down into the centre of the floor plan and connects the upper level bedrooms via an open gallery style hallway. A material palette of natural timber, expressed structural steel, fibre cement panel, weatherboards and aluminium window frames was chosen for durability, texture and environmental performance. Sandstone from the base of the original house was retained and used in landscape walls.

Completed: March 2021

Photography by Simon Whitbread Photography

Message pro
Visit website
Contact details